Miljøet betaler for gigantisk politisk systemfejl – Part 1

Hvert år, når vintertiden melder sig, mødes politikerne for at fordele årets forskningsreserve. Det er en stor pulje penge på Finansloven, som skal fylde op på de forsknings- og udviklingsområder, hvor der måtte være behov.

Et fast punkt på dagsordenen har de senere år været at få fyldt de stadigt større huller op i de miljø- og energiteknologiske udviklings- og demonstrationsprogrammer (MUDP og EUDP).

Man kan godt undre sig over, at det overhovedet skal være nødvendigt at fylde huller på disse områder. Der er jo bred politisk enighed om, at MUDP og EUDP giver rigtig god mening. Og at når det offentlige og private går sammen om at investere i innovativ teknologi, så bidrager det til, at Danmark bliver ved med at være i førerfeltet med grønne løsninger.

Så bevillingerne burde vel bare være der på selve Finansloven?

LÆS OGSÅ Miljøzonerne i Danmark følger ikke med den teknologiske udvikling

Men endnu mere må det undre, at man hvert år kun bevilger opfyldninger på 1 år til MUDP og EUDP.  Konsekvensen er, at de virksomheder der ligger inde med gode ideer til nye innovative projekter, først hen under nytåret ved noget om, hvor meget der bidrages med fra statens side og hvilke områder, der er prioriteret i det kommende år.

Er der fx penge til nye innovative vandløsninger. Eller er puljen skåret ned til hovedsageligt at omfatte ren luft næste år? Eller er der mest sat penge af til klimatilpasning. Eller store fyrtårns demonstrations projekter inden for jordrensning?

Med de 1-årige rammer har virksomhederne altså meget kort tid til at tage stilling til, om der er relevante muligheder for fælles projekter inden for deres område næste år  – og i givet fald at til udarbejde en god ansøgning og stable det nødvendige samarbejde med vidensinstitutioner og andre på benene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *