Miljøet betaler for gigantisk politisk systemfejl – Part 3

Nogle vil så sikkert sige, at der blot er tale om en dårlig vane eller en uheldig tradition med de 1-årige rammer, som man ikke har fået gjort op med.

Nogen vil mene, at det handler om Finansministeriets påholdenhed, som her er gået over gevind. Og atter andre vil muligvis påstå, at politikerne er glade for at give små drypvise gaver hvert år for på den måde at kunne glæde vælgere og samarbejdspartnere.

Vi nægter dog at tro, at danske politikere arbejder så irrationelt. Til landbrugets grønne demonstration- og udviklingsprogram (GUDP) kan man jo godt blive enige om at give de rationelle 4-årige rammer.

Derfor har vi også tiltro til, at man fremover vil lave 4-årige bevillinger i forhold til de miljø- og energirettede udviklings- og demonstrationsprogrammer, MUDP og EUDP. Og at man vil begynde netop nu, hvor forhandlingerne om fordelingen af forskningsreserven for 2017 og de kommende år pågår.

Det skal i øvrigt bemærkes, at selvom programmerne ofte omtales som støtte til miljø og energi, så er der ikke tale om erhvervsstøtte i form et offentligt tilskud til produktion målt i produktionsenheder eller de indsatte produktionsfaktorer, som man fx ser det i stor stil på landbrugsområdet.

Den slags støtteordninger ønsker vi ikke inden for miljøteknologien.

LÆS OGSÅ Miljøet betaler for gigantisk politisk systemfejl – del 2

Med MUDP og EUDP er der tvært imod tale om offentligt private partnerskaber, hvor man i fællesskab investerer i nye innovative teknologier, der kan skabe de jobs, som Danmark skal leve af i fremtiden.

Når det offentlige lægger en kr., lægger de private virksomheder typisk to kr. Det betyder, at små virksomheder kan få finansieret den produktudvikling, som det kan være svært at få de almindelige banker med på.

Og virksomhederne, små som store, kan få den risikoafdækning på nye projekter og løsninger, som er afgørende for, at de tør satse lidt mere modigt end normal forretningslogik tilsiger.

Stabile 4-årige rammer for EUDP og MUDP vil derfor resultere i flere teknologiske nybrud, nye produkter og åbning af nye markeder.

Alt sammen noget der bidrager til at skabe nye jobs og mere eksport. Og samlet set til at gøre Danmark rigere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *